NÅR ALT DU IKKE VISSTE DU ØNSKET, ER DER DU ER,OG DU ØNSKER Å HA DET – TIL ENHVER TID!

Updated: Nov 23, 2020

I år er 5G mobilnett under full utrulling i Norge. Det hyperraske digitale nettet skal være over hele landet i løpet av få år. Dette vil revolusjonere vår måte å kommunisere på, hvordan vi lever og driver vår forretningsvirksomhet.Jeg fikk min første mobiltelefon midt på 80-tallet, en NMT, vekt ca. 6 kilo. Det var en revolusjon den gang. Tenk å ha bakvakt som journalist, og å være tilgjengelig for utrykning uten å sitte pal ved fasttelefonen … Et stort effektiviseringsskritt; å ha bærbar telefon ga en helt ny type fleksibilitet.

Med det nye 5G mobilnettet, er det en ny fremtid som venter oss. Det du ikke visste at du ønsket – det vil du plutselig ha, og du vil ønske mer av det. Dermed blir måten vi kommer til å leve og arbeide på, helt annerledes – om kort tid. Vi står overfor en annen revolusjon nå, enn da jeg gikk søndagstur med min første bærbare telefon på ryggen!

5G er forkortelse for 5. generasjon mobilnett. Digitaliseringsminister Nikolai Astrup åpnet Nordens første 5G-pilot på Elverum i fjor høst. 13. mars i år åpnet Telenor 5G-nettet som første operatør i Norge. I dag er 5G tilgjengelig flere steder – også i Longyearbyen. Men det er Telia som tar mål av seg å skulle tilby et landsdekkende nett i 2023. Konkurransen om å være først, og best, er beintøff.

Norge var først

Norge var tidlig ute med kommersiell mobiltelefon, Simonsen i 1981. Og i dag er Norge langt fremme internasjonalt i den digitale utviklingen. 5G vil få avgjørende betydning for Norges videre digitaliseringsreise. Koronapandemien har fremskyndet denne utviklingen, og vi ser for oss at 5G-teknologien åpner for nye bruksområder for næringsliv, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv.

Litt «fun facts», som det heter, men likevel faktisk nok:

  • Verdens første mobiltelefon kom i salg tidlig på 80-tallet, 1G gjorde det mulig å snakke trådløst i telefonen, via analoge signaler. Fart 0 kbps.

  • På 90-tallet kom 2G. Dette innebar flere brukere enn én i frekvensspekteret. SMS og MMS ble introdusert, og det ble lettere å få forbindelse i tett befolkede områder. Fart 384 kbps.

  • 3G kom rundt årtusenskiftet. Det ble mulig å strømme videoer og musikk på mobilen. Prisene på mobiltelefoner gikk dramatisk ned, og i 2012 var over to milliarder mennesker koblet til 3G-nettet. Fart 42 000 kbps.

  • Ca. 2010 kom 4G. Nå kan video strømmes live i HD-kvalitet. Fart 300 000 kbps.

  • 2020 + blir 5G rullet ut. Fart 10 000 000 kbps.

Internett overalt

5G blir ryggraden i det som kalles tingenes internett. Vi kommer til å få internett overalt. Hele byen, hele bygda, ja, hele nabolaget vil kunne kommunisere direkte. Sensorer blir plassert alle steder. De vil rapportere fortløpende når noe er galt, og om det som er riktig. De vil rapportere om vær, vind, sol, regn. Om veibanen er glatt, eller om luftkvaliteten er dårlig.

Og dette vil skje uten at du har bedt om det. Eneste forutsetning er at du har en smart- telefon, og at du har lastet ned visse apper, eller sagt ok på forespørsler du har fått.

Temperatur, lys, energibruk, navigasjon, helse – alt du trenger vil 5G-nettet hjelpe deg med; raskt, effektivt og til en minimal kostnad.

Du kan snart glemme kabel-tv. Den høye hastigheten på 5G-nettet gjør at alt innhold kan leveres trådløst. Ja, det gir deg hjemme i stua mulighet til å velge kameravinkel når du ser på en fotballkamp. Virtuell virkelighet vil gå fra flat til å bli tredimensjonal, osv. osv.

Litt bakkekontakt må vi ha i all den teknologiske optimismen. Det vil selvfølgelig ta litt lengre tid enn til 2023, det vil helt sikker bli noen utfordringer som forsinker og fordyrer utrulling. Dessuten det er liten tvil om at ikke alle vil la seg styre av teknologien, slik teknologifantaster som undertegnede ønsker. Vi mennesker kan være usedvanlig konservative til omstilling noen ganger!

Men som leder ville jeg sørget for at egen virksomhet var 100 prosent oppdatert på mulige konsekvenser for inntektsstrømmen, og samtidig fokusert på nye inntektsstrømmer som 5G kan gi. Bare tenk på hvordan mobilen har forenklet og effektivisert journalistens hverdag i dag. Jeg så ikke hva som ville komme da jeg fikk min første mobil i 1985, kunne noen det?

Vi liker å inspirere!

24 views0 comments